BIONMR

 

it

 

 

Componenti Paola Scano

Flaminia Cesare Marincola

 

Tematiche di ricerca -Applicazione di tecniche spettroscopiche e analisi statistica multivariata allo studio di alimenti tipici della Sardegna: latte e formaggi caprini e ovini, vino, liquore di mirto, marmellate.

-Metabonomica clinica su piattaforma NMR in collaborazione con: Medicina Legale, Neonatologia, Terapia del dolore, Medicina del lavoro, Policlinico Universitario di Cagliari e Istituto zooprofilattico di Sassari

-Petroleomica in collaborazione con SARTEC

-Studio delle proprietà strutturali e dinamiche di liquidi ionici

-Applicazioni metabolomiche in ambito bio-marino

 

Progetti di ricerca LR-7 annualità 2009-Prodotti lattiero-caseari come alimenti funzionali: selezione, caratterizzazione ed uso di microrganismi autoctoni ad attività probiotica per la valorizzazione di formaggi ovini sardi

LR-7 annualità 2010-Applicazioni chemiometriche per la valutazione ed il confronto della qualità di formaggi ovini sardi prodotti con microrganismi autoctoni ad attività health-promoting

LR-7 annualità 2010-Valorizzazione e innovazione delle produzioni lattiero-casearie caprine in Sardegna. Indagini chimico-fisiche e nutrizionali

 

 

en

 

 

Research group:   BIONMR
Components Paola Scano

Flaminia Cesare Marincola

Research topics -Application of spectroscopic techniques and multivariate statistical analysis to the study of food typical of Sardinia: milk and goat cheese and sheep, wine, liquor myrtle, jams.

-Metabonomics clinic on NMR platform in partnership with: Legal Medicine, Neonatology, Pain Therapy, Occupational Medicine, University Hospital of Cagliari and Institute zooprofilattico of Sassari

-Petroleomics in collaboration with SARTEC

-Study of the structural and dynamic properties of ionic liquids

-Metabolomic applications in bio-marine

Research projects

 

 

LR-7 Year 2009

Dairy products such as functional foods: selection, characterization and use of indigenous microorganisms in probiotic activity for the enhancement of Sardinian sheep cheese

 

LR-7 Year 2010

Chemometric applications for the evaluation and comparison of the quality of Sardinian sheep cheese produced through autochthonous microorganisms with health-promoting activities

 

LR-7 Year 2010

Enhancement and innovation of dairy goat productions in Sardinia. Chemical-physical and nutritional investigations

Useful links http://people.unica.it/flaminiacesaremarincolafarmacia/

http://people.unica.it/paolascano/

 

 

 

 

credits unica.it | accessibilità Università degli Studi di Cagliari
C.F.: 80019600925 - P.I.: 00443370929
note legali | privacy

Nascondi la toolbar